ACCEPT
Location
Branches

ICL Amsterdam

 

Aan de Fosfaatweg, in het Westelijk Havengebied van Amsterdam, bevindt zich ICL Amsterdam. In deze fabriek van het bedrijfsonderdeel Phosphate maken we meststoffen.

Op deze plek werd al in 1907 de ‘Amsterdamsche Superfosfaatfabriek’ gebouwd, die door de jaren heen meerdere keren van eigenaar veranderde en uiteindelijk in 1982 werd overgenomen door ICL. In deze fabriek produceren we per jaar bijna 600.000 ton aan hoogwaardige meststoffen. De fabriek is daarnaast ook een belangrijke terminal voor onder meer fosforzuur, dat we niet alleen zelf gebruiken in ons productieproces maar ook leveren aan fabrikanten van bijvoorbeeld voedingsmiddelen en frisdranken.

Veiligheid

De meststoffen die we hier produceren zijn vooral fosfaatkaliummeststoffen en mede daardoor niet brandbaar of explosief. Dat neemt niet weg dat veiligheid vooropstaat bij alles wat we doen. En vanzelfsprekend voldoen wij ook aan de strengste (wettelijke) eisen op het gebied van veiligheid en milieu. We hebben goede relaties met diverse overheidsorganen, waaronder de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Door goed en regelmatig overleg met al deze partijen kijken we hoe we de overlast van onze activiteiten voor de omgeving tot een minimum kunnen beperken.

Duurzaamheid

Wij vinden het belangrijk om te investeren in een duurzame toekomst. Daarom werken we samen met Waternet. Uit het rioolwater van Amsterdam en omgeving halen zij diverse reststoffen, waaronder struviet. Dit gebruiken wij weer als grondstof. Je zou dus kunnen zeggen dat iedereen die in Amsterdam naar het toilet gaat, een kleine bijdrage levert aan ons eindproduct. De komende jaren gaan wij verder investeren in deze techniek, omdat het past binnen onze strategie om waar dat kan voor de meest duurzame oplossing te kiezen. Een ander voorbeeld hiervan is RecoPhos, een veelbelovende innovatie waarmee we uit de assen van dierslachterijen en de rioolzuivering fosfaten en fosfor kunnen herwinnen. Zo gaan we langzaam maar zeker toe naar een circulaire economie, waarbij alle reststromen benut worden.

Gegevens

Locatie: ICL Amsterdam
Bedrijfsonderdeel: ICL Phosphate
Fabriek opgericht in 1907 (bij ICL sinds 1982)
Medewerkers: 90

Fosfaatweg 48
1013 BM  Amsterdam
+31 (0)20 581 5100